Tuesday, April 29, 2008

Norul dan Kebijaksanaannya....

Hai kawan2 sume..arini saya nk sambung cite pasal ‘badut idola’ korang sume..spesis badut terancam yang sangat hampeh ini tidak mungkin dapat disaksikan pada abad yang lain, seribu tahun akan datang dan selanjutnya, justeru itu..untuk melakar sejarah lawak hidup saya dan rakan-rakan, maka kami akan terus becerita pasal ‘mangkok’ Norul nih..Kali nih, saya nak ‘story’ kisah pada bulan Ramadhan pada tahun 2000 dimana abg, akak ipar saya(aizat), serta kawan baiknye iaitu abg Nizam telah mendapat kontrak kantin di Sekolah Kebangsaan Bukit Pantai di Bangsar dan nak dijadikan cite, oleh kerana saya mempunyai hobi seperti mat2 indon iaitu mengecat, maka abg aku pun mintak ar tolong cat kantin yang 8 kali ganda buruk dari dapur rumah aku..almaklum la kantin, ade minyak ar kat dinding, cat terkopek, pendek kata, memang la sangat dahsyat keburukan kantin tuh melebihi Norul Hizam,ish..adapun kiranya, kerja2 mengecat dan menghias itu sangat rumit dan banyak, aku pun menjemput para2 cendekiawan dan sukarelawan(tapi dapat upah) yang ‘free’ time tuh.. mereka terdiri dari 3 orang iaitu Jai, Wan ‘go’, dan tak ketinggalan Norul Hizam Che Rum yang mana ketika itu berumur 20 tahun.. ‘time’ tuh bulan pose, so kitorang slalu tolong2 hidang makan minum (moreh) kat Surau Kg Pindah) tuh.antara yang ade tolong2 Pak Jenal (leader) moreh kat situ ialah Hud(salehuddin), Syahir, Saya, Wan GO, Jai dan pemain2 import iaitu komeng dan Norul sendiri.meskipun kitorang keje kat surau tuh. Kadang2 jek kitorang smayang tarawih sebab time tuh ‘darah muda’, so kami prefer gi main2 mercun ke, round2 naik basikal(time tuh xde moto), usha2 awek balik tarawih, takpun melepak bawah surau(station kueh dan air)..Norul time tuh pun ade gak sebok2 skali.. ni nak cite pasal surau tuh sket, pada satu ari, surau kat bawah die ade skolah agama, so banyak ar bahan2 bacaan dan poster2 berunsur bacaan jawi ade kat situ..nak dijadikan cite, kitorang yang dah tua bangka masa tuh baca ar Nama-nama Nabi kat situ dengan nada kuat, Norul pun ade, dia diam jek sbb kitorang tau die x reti baca..so oleh kerana kami memang nakal sejak azali, aku pn tak ingat sape, mungkin syahir, tah ar tapi ade sorang Hamba Allah gi tulis kat ‘white board’ skolah agama tuh iaitu nih ar kalo x salah saya – “HUD SUKA Mak Mok(ini makcik komeng)” atas dasar saje jek memainkan emosi norul bertujuan menhgiburkan hati dengan suruh norul baca tulisan jawi kat situ..Norul dengan selambe rocknye menjawab ‘Ni nama2 Nabi eh????’hmm, paham2 jelah budak2 kg yang jahat nih gelak tebahak-bahak camne..abih bising2, padahal kat atas tuh orang lain ngan Tarawih, dah ar x tarawih, memekak lak tuh..HahahHAHahHhahHAhHHAHhAHHAhahhahahahahAHHAHAHah.. saya memang xkan lupe benda nih..

Berbalik kepada cite kat kantin tuh, so setelah membeli cat2 pada waktu siang, dan selapas abih keje kat surau pada waktu malam..kami sume gi ar sekolah kat bangsar tuh dengan dijemput khas oleh Abg Nizam yang berpakaian sangat ‘smart’ cam nak gi clubbing, padahal nak gi ngecat jek..lantak ar.. so keje2 mengecat tuh berlangsung selama 1 minggu or kurang kalo x silap le..so ade 1 ari tuh, Wan GO tertumpah cat kaler itam kat sinki, saya sebgai orang yg bertanggungjawab ‘merekemen’- reccomend- die sangat la panas hati tapi nak wat camne, dah nak jadik..abg nizam pun geleng kepala tengok die, so wan Go pun lap2 ar bekas2 cat tumpah kat sinki tuh, masa tuh orang lain pun buat keje masing sampai ar abg nizam datang dari mana tah, die cakap kat norul “Kau tolong bukak meter kat belakang tuh”.. Norul pun gi ar, dah lama pastu i yang ngah ngecat2 nih pelik ar, pehal lama sangat mangkok bahalul nih gi bukak meter tuh..i pun suh ar Wan GO gi nengok die kat blakang tuh, pastu Wan masuk sengeh2 sambil menunjukkan giginye yg hensem..i Tanya ‘Kenapa??’ dia jwb “Ko gi ar tengok sendiri”.. ngan jai time tuh skali, usha ar norul.tengok2 die bukak meter tu..memang la abang nizam suh bukak, maksud die bukak bagi air ad ear, pusing jela kepala paip kat meter tuh..ini tidak, die amik SPANAR PAIP, pastuh die nak ‘BUKAK’/cabut meter tuh..abih jenuh nak masang balik, “cilakk norul” kata I dalam ati.. dan dalam2 marah tuh, besama jai, wan go, serta abang nizam ketawa bedekah-dekah sambil kepeningan memikirkan kebangangan norul hizam tu..ish.. kitorang ketawa sakan dan sambung keje balik..ape ar..potong stim btol bdk norul nih….hahahahahahahahahahahahahahahahahahhaahhahaha..

KISAH NI ADALAH KISAH YANG SANGAT BENAR, TIADA YANG BENAR MELAINKAN YANG BENAR-BENAR BELAKA

1 comment:

-dazZ- said...

btl ke die bk meter paip tu... wakaka.. aku gelak sorang dah ni.. adehh..