Saturday, May 3, 2008

Kisah kerajinan Norul Hizam Bin che Rum

Kisah kerajinan Norul Hizam Bin che Rum

Oleh kerana kebijaksanaan dan kerajinannya yang sangat ekstrim, beliau tidaklah bersekolah sampai tingkatan 5 atau amik exam SPM seperti remaja normal yang lain..beliau hanya sempat amik periksa PMR, yang mana result die xde ar teruk sangat..Cuma sebab die ni memang secara naturalnye ‘rajin’, ditambah pula ngan bapanya iaitu Che Rum yang sgt ‘sayang’ kat die serta memberikan ‘green light’ untuk Norul atau ‘Along’-Nama panggilan dari ayahnya- untuk benti skola..ni ialah antara dialog yang dibahaskan oleh pasangan anak beranak ini..ianya telah diceritakan kepada saya oleh seorang yang mempunyai pertalian darah dengan Norul..malangya,saya x dpt bagitau nama sebenar ‘reporter’ nih..

Che Rum : “Along, kau nak sekolah ke?”(sambil gelak2)
Norul : ”Malaslah!”(memang la die suke,bapak die offer benti skolah)

Ape ar jenis ‘bapak’ kan? Memang naik minyak ar anak die nih, ada ke offer benti skolah, canfirm2 anak dia setuju..ye x? ish ish..dan pada pendapat saya, pasal tuh ar Norul nih jadi ‘abnormal’ sampai skang ni.. buat keje separuh jalan ialah ‘hobi’ die past benti skolah..die skolah x abih, pstu konon minat betulkan keta. Die blaja automotif, pun separuh jalan, pastu tak silap saya, beliau dok umah agak lama, pastu keje kat MIDF Jln Ampg, pun sekejap jek sbb die ‘rajin’ sgt dtg keje, pastu ade gak die keje ngan Arwah Abg Long die, keje snang jek, jadik ‘opis boy’ ngan drebar part time, tapi x pnah besyukur dan tak pnah sdar diri, 1 ari die telanggar org bwk moto..menurut cite die, die drive slow jek, tapi ade org gitau, ‘handle’ moto RXZ tuh sampai jadik bentuk ‘L’..slow kpala otak dia..so Arwah abg long die time tu tpakse bentikan die, tapi pastu Arwah abg long die gak yang bagi die keje jadik housekeeping kat hotel kat BB, maybe kesian kat Norul nih, maka dah 3 bln keje, skali lagik die kene buang keje sebab die pandai2 guna ‘liquid paper’ kat surat cuti(MC)..die dpt MC 1 ari,die tulis 3 ari..ape die ingat org HR hotel tu bangang ke ape..dan pastu lak die keje ngan akak ipar aku, jadik machai atau kuli kat kantin skolah bukit pantai, bangsar..kalo x silap, inilah keje yg paling lama die pnah keje iaitu selama 1thn..pastu lak die pnah jadik penjual goreng pisang kat kramat, tuh pn kjap jek, cam biasa ar, pastu die keje kat ‘call center’ kat Jln Yap Kwan Seng, pun kjap jek,die kata org tu x byr gaji ar pe ar,padahal tau die malas..hahah..
Akan tetapi, skang dia dah rajin keje sejak hujung tahun lepas dan bejaya membeli sbuah motor Yamaha Lagenda kaler merah.. walaupun saya dapat tahu die membuat keje ‘pasaran gelap’ selaras dengan kulit dan hatinye yang gelap jua.. tapi atleast die dah keje, dah ade awek walapun awek die x cun langsung, bkn ar nak kutuk, tapi awek die mmg x bleh blah ar..tapi, bile pk blk, sesuai ar ngan die..hahah..
Moga2 cerita ini dijadikan teladan kepada mereka-mereka yang berada di luar sana..

1 comment:

-dazZ- said...

sbb ade awek tu.. yg leh keje smpai mampu bli moto..org kate..inspirasi hidop...ekeke